Skip to main content

Tilbud! 15% rabat på al fotografering booket inden 1. september

Billede på CV eller ansøgning: Skal det med?

By 31. maj 2023Blog

Billede på CV eller ansøgning er et emne, der ofte skaber forvirring hos jobsøgere. I nogle tilfælde endda debat! Nogle mener, at et billede kan hjælpe med at gøre CV’et mere personligt og hjælpe én med at skille sig ud.  Andre mener derimod, at det kan føre til diskrimination og ødelægge chancerne for at få jobbet.

Spørger man eksperterne – ingen nævnt, ingen glemt, er der ikke en fast regel for, om man skal have et billede på sit CV eller ansøgning. Det afhænger af den enkelte ansøgers personlige præferencer og den branchen de søger i.

I nogle brancher så som modeindustrien eller underholdningsbranchen vil det være helt naturligt, hvis modparten kræver et billede. I andre brancher så som bankverden vil nogle måske foretrække at se en mere formel ansøgning uden billede.

Ikke sagt at du nu ikke skal have et billede på CV’et, når du søger jobbet i banken! Det er blot et tænkt eksempel.

Det er også vigtigt at huske på, at hvis man vælger at have et billede på sit CV eller ansøgning, skal det være professionelt og af høj kvalitet. Det skal vise ansøgeren i det bedste lys og være relevant for den pågældende stilling. Endelig er det også vigtigt at overveje, om man vil have billedet på både CV og ansøgning eller kun på det ene. Alle de overvejelser vil vi se nærmere på nu.

 

Betydningen af et billede på CV eller ansøgning

Et billede på et CV eller en ansøgning kan have stor betydning for ansøgerens chancer for at blive valgt til en stilling. Det kan både påvirke positivt og negativt, alt efter hvordan det er udformet.

Hvordan kan et billede påvirke din ansøgning?

Når en arbejdsgiver modtager din ansøgning, vil han eller hun ofte kigge på CV’et først. Hvis der er et CV billede, vil det ofte være det første, arbejdsgiveren ser. Derfor er det vigtigt, at billedet er professionelt og velproduceret.

Et godt billede kan være med til at give et godt førstehåndsindtryk af dig og signalere professionalisme og troværdighed. Det kan også hjælpe med at bygge dit personlige brand og skille sig ud fra andre ansøgere.

På den anden side kan et dårligt billede have den modsatte effekt. Et upassende billede eller billede af dårlig kvalitet kan føre til, at du bliver sorteret fra med det samme. Det kan også få dig til at se uprofessionel eller utjekket ud, når man ikke har ordentlig styr på sit billede.

Der er også nogle faktorer, som kan påvirke ansøgerens chancer for at blive valgt til en stilling, som ikke har noget at gøre med selve billedet.

For eksempel kan køn og alder spille en rolle i rekrutteringsprocessen. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvordan du vil blive opfattet af arbejdsgiveren, når du vælger et billede.

I udlandet er det mere almindeligt at have et billede på CV’et end i Danmark. Derfor kan det være en god idé at undersøge, hvad der er normen i det land, hvor man søger job.

Alt i alt kan et billede på CV’et eller ansøgningen være med til at skille sig ud og give et godt førstehåndsindtryk, hvis det er professionelt og velproduceret. Men det er vigtigt at tænke over, hvordan man vil blive opfattet af arbejdsgiveren, før man vælger et billede, og sørge for at det ikke tager fokus fra ens kompetencer og erfaringer.

 

Hvornår skal man bruge et billede på sit CV eller ansøgning?

Når man laver et CV eller en ansøgning, kan det være svært at afgøre, om man skal inkludere et billede eller ej. Som vi kort tog hul på ovenfor er der både fordele og ulemper ved at have et billede på sit CV eller sin ansøgning.

Fordele og ulemper ved at inkludere et billede

Fordele

Et professionelt billede på CV’et eller ansøgningen kan være med til at skabe tillid og give et førstehåndsindtryk af ansøgeren. Det kan også være med til at skille sig ud fra andre ansøgere og give en visuel repræsentation af ens personlige brand.

Hvis man har en stilling, hvor udseendet spiller en rolle, kan det være relevant at have et billede på sit CV. Det kan eksempelvis være, hvis man søger en stilling som model eller skuespiller.

Ulemper

Et billede på CV’et eller ansøgningen kan både tilsigtet og utilsigtet føre til diskrimination baseret på køn, alder eller etnisk baggrund.

Desuden kan et dårligt eller upassende billede have en negativ effekt på ansøgningen og skade ens troværdighed og professionalisme. Det er derfor vigtigt at vælge et billede, der er professionelt og imødekommende.

Hvornår skal man bruge et billede?

Det er vigtigt at overveje, om det er relevant at have et billede på sit CV eller sin ansøgning. Hvis man har en stilling, hvor ens udseende spiller en rolle, kan det være relevant at have et billede på sit CV. Hvis man derimod søger en stilling, hvor ens kompetencer og erfaringer er i fokus, kan det være mindre relevant.

Hvis man vælger at have et billede på sit CV eller sin ansøgning, er det vigtigt at vælge et professionelt billede taget af en fotograf. Billedet skal være af god kvalitet, have en passende opløsning og være i farve eller sort/hvid, alt efter hvad der passer bedst til ens CV-layout og opsætning.

Det er også vigtigt at vælge en passende påklædning og en rolig baggrund, der ikke forstyrrer billedet. Ansigtet skal være skarpt og tydeligt, og man bør smile og se imødekommende ud.

I nogle tilfælde kan det være en fordel at have et portrætbillede på sit CV, hvor man kan se ansigt, skuldre og den øverste del af brystkassen. Det kan være relevant, hvis man søger en stilling, hvor ens udseende spiller en stor rolle.

I sidste ende afhænger det af den enkelte ansøger og den stilling, man søger, om det er relevant at have et billede på sit CV eller sin ansøgning. Man bør altid overveje fordele og ulemper ved at inkludere et billede og vælge et professionelt og passende billede, hvis man vælger at have et med.

 

Hvordan tager man et professionelt billede til sit CV eller ansøgning?

Når man skal tage et billede til sit CV eller sin ansøgning, er det vigtigt at det ser professionelt ud. Det er trods alt det første indtryk, som arbejdsgiveren får af én, og det kan have stor betydning for, om man bliver kaldt til samtale eller ej. Her er nogle tips og tricks til at tage det perfekte billede.

Tips og tricks til at tage det perfekte billede

  • Vælg det rigtige sted: Det er vigtigt at vælge det rigtige sted at tage billedet. Det skal være et sted med god belysning og en neutral baggrund. Hvis man tager billedet udendørs, skal man være opmærksom på, at solen ikke skinner direkte i ansigtet.
  • Sørg for god belysning: Belysningen er afgørende for et godt billede. Man bør undgå at tage billedet i et mørkt rum eller med en skarp belysning, der kan give skygger i ansigtet. Det bedste er at tage billedet i naturligt lys.
  • Vælg passende tøj: Tøjstilen bør passe til jobbet og virksomheden. Man bør undgå at tage billeder i tøj, der er for afslappet eller for formelt. Det er også en god idé at undgå for mange mønstre og stærke farver.
  • Smil med øjnene: Et smil kan gøre en stor forskel på et billede, men det er vigtigt, at det ser naturligt ud. Man bør undgå at smile for meget eller for lidt. Et godt trick er at smil med øjnene, da det giver et mere ægte smil.
  • Hold kameraet i øjenhøjde: Det er vigtigt at holde kameraet i øjenhøjde, da det giver det bedste resultat. Hvis man tager billedet fra en højere eller lavere vinkel, kan det give en forvrænget effekt.
  • Rediger billedet: Efter man har taget billedet, kan man redigere det for at få det til at se endnu bedre ud. Man bør undgå at overredigere billedet, da det kan give et unaturligt resultat. Det er en god idé at justere lysstyrke, kontrast og farver.

Med disse tips og tricks kan man tage det perfekte billede til sit CV eller sin ansøgning. Det er vigtigt at huske på, at det skal se professionelt ud, men samtidig skal det også afspejle ens personlighed og stil.