I dag er et profilbillede blevet en central del af det digitale visitkort, som vi alle bærer med os rundt på diverse sociale medier og digitale platforme. Det gælder både i private og erhvervsmæssige sammenhænge, selvom man ikke nødvendigvis bruger samme billede på alle platforme.
Set i en faglig kontekst er det en god investering at få taget et professionelt profilbillede til LinkedIn, CV’et, hjemmesiden eller øvrige platforme. Med et skarpt billede taget fra den rigtige vinkel og med det rigtige lys, vil du nemlig selv komme til at fremstå mere professionel.
Det er naturligvis ikke alle, der enten er klar til at tage springet, og/eller der har råd til at betale en professionel fotograf for at tage sit portrætbillede. Af den grund finder du i denne artikel en udførlig huskeliste, gode råd til at tage et flot profilbillede og øvrig hjælp til at få et flot resultat.
Få taget dit profilbillede hos en fotograf
Mit navn er John Bo. Jeg har været fotograf i over 30 år, og jeg holder til dagligt til i mit fotostudie i Vanløse i København. Hvis du søger en professionel fotograf til at tage dine profilbilleder, kan du se mine priser her, der starter ved 875 kr.
Du skal også være velkommen til at kontakte mig, hvis du vil have en uforpligtende snak eller tilbud på enhver form for fotografering. Fortsat god læsning.
Sådan tager du et flot profilbillede
De fleste af os har allerede et godt kamera til at tage flotte billeder indbygget i vores smartphones, og derfor behøves du ikke investere i dyre spejlrefleks eller full-frame kameraer for at tage gode billede. Til gengæld skal du tænke mere over omgivelser, og måden hvorpå billedet bliver taget, hvis du vil have et godt profilbillede.
Profilbillede til Facebook, LinkedIn og andre sociale medier
Profilbilleder kan bruges mange steder og i mange sammenhænge. De kan udtrykke forskellige udgaver af dig selv afhængigt af vinkel, lyssætning, stemning, kvalitet, osv. Derfor er det vigtig at tænke over, at platformen og billedet skal passe sammen.
Skal du bruge billedet i dit arbejdsliv for eksempel på LinkedIn, er det en fordel, hvis kvaliteten er høj, billedet skarpt og motivet lige så, da det giver et godt førstehåndsindtryk.
Skal du bruge et profilbillede til Facebook eller Instagram, kan dette til sammenligning godt være mere afslappet, da medierne er mindre seriøse, typisk bruges til deling af ting fra privatlivet og dermed i højere grad fortæller noget om, hvordan vi er udenfor vores professionelle virke.
Sidstnævnte kan i mange tilfælde være mindst lige så væsentlig for en kommende arbejdsgiver som dit mere seriøse udtryk på LinkedIn. Derfor kan det være en fordel at tage en hel række forskellige profilbilleder, som du kan bruge til de enkelte medier.
1. Få en anden til at tage billedet
Selfies er en herlig ting – bare ikke til at tage seriøse billeder. Når du både skal holde øje med dig selv på skærmen, finde den rette grimasse og skyde billedet, mens dine arme er strakt lidt for langt ud og for højt op til, at det er behageligt, får man ikke flotte billeder.
Du bliver desværre nødt til at alliere dig med en anden og dele de øvrige tips, du får fra denne artikel med vedkommende, hvis du vil have et flot billede. Hvis ikke vil du komme til at tænke på alt for meget andet end at være afslappet og få det rette udtryk.
Bemærk: en selfiestang dur heller ikke.
2. Brug naturligt lys fra solen
Det kræver tid og øvelse at lære at sætte et flot, kunstigt lys samt en pæn portion dyrt udstyr. Ikke desto mindre skal der lys til for at skabe et levende og skarpt billede med nuancer. Det skal selvfølgelig heller ikke overgøres med direkte modlys eller lignende.
For at få et flot billede bør du stille dig hen til et vindue eller en anden indirekte lyskilde med naturligt lys. På en solrig dag kan du også få flotte billeder udenfor på skyggefulde steder, så du fortsat får lyset til at skabe dybde og kanter i billedet.
3. Stil dig foran en ren baggrund
Det er en fordel at fjerne forstyrrende elementer fra baggrunden, da de trækker opmærksomheden væk fra DIG, som skal være det centrale objekt i et profilbillede.
Som udgangspunkt bør du tage et billede foran en helt plain, ensfarvet baggrund som en væg eller en mur. Dette vil du også opleve hos en professionel portrætfotograf, der har flere forskellige farver lærreder hængende til netop dette formål.
I den forbindelse bør du også sørge for, at det kun er dig selv, som er på profilbilledet. Hvis der er andre med, bliver det hurtigt forvirrende.
4. Baggrund og tøjvalg
Når du nu har fået stillet dig hen foran en hvid væg tæt på vinduet, så er det en god idé at overveje dit tøjvalg. Du skulle nødigt falde i et med baggrunden, og derfor kan det være en fordel at tage noget tøj på, som står i kontrast til eller har andre nuancer end baggrunden. På den måde forbliver forskellen på forgrund og baggrund tydelig, og du opnår en tilsigtet dybde i billedet, som får det til at stå skarpere.
5. Arbejd med ansigtsudtryk og kropssprog
Først og fremmest bør du altid sørge for at få taget mange billeder – rigtig mange billeder – og gerne over en times tid, så du har mulighed for at prøve forskellige ansigtsudtryk og poseringer. Kropssproget er nemlig afgørende for opfattelsen af din person.
Når du tager billeder over lang tid, bliver du løbende mere og mere afslappet foran kameraet, som I sidste ende fører til langt mere “naturlige” kropspositioner, en bedre holdning og et bedre kropssprog.
Du skal prøve alle tænkelige kombination. Armene ned langs siden. Armene over kors. Smil med tænder. Smil uden tænder. Stående. Lænende. Siddende. En hånd i lommen. Begge hænder i lommerne. Tæt på. Langt fra. Lige tilpas.
Selv hvis billedet skal være professionelt, behøves det ikke blive til et kedeligt pasbillede. Sørg for at få smilet frem på øjnene, udvis åbenhed seriøsitet og ærlighed, så får du et godt billede.
6. Indstil kameraet korrekt
Kameraet bør holdes så stabilt som muligt, og dertil kan det være en fordel at justere på indstillinger, hvis du har mod på det. Her kan se nærmere på ISO, blænden og lukkerhastigheden.
Helt kort bør du sætte blænden lavt til for eksempel f3, så du får en tydelig kontrast mellem får og baggrund. Ligeledes kan du have en langsom lukning på 1/250, da du typisk vil stå stille. Til sidst skal sigte sætte din ISO, så du får mest muligt lys, uden at billedet bliver grynet. Du kan læse mere i min guide med portrætfoto tips, hvis du ønsker at vide mere.
7. Tilpasning til sociale medier
Når du uploader dine profilbilleder til sociale medier, skal du være opmærksom på, at de ofte bliver beskåret til en kvadrat. Det betyder ikke, at du skal tage kvadratiske billeder, tværtimod. Du skal blot sørge for, at der er plads til beskæring på de billeder, du får taget, så du kan fremstå tydeligt i en thumbnail.
Vil du se flere eksempler på gode profilbilleder? Du kan se flere eksempler på portrætter, jeg har taget, der er blevet brugt som CV-billeder og billeder til jobansøgningen her. Der kan du også lære mere om mine vilkår, priser og meget mere.